06.04.2018 - Ulusal Ekmek Çalıştayına Tusaf Desteği

Ülkemizde ekmek üretimi, tüketimi, satışına ilişkin mevcut durumu değerlendirmek ve geleceğe yönelik yol haritasını belirlemek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü(TMO) ve Konya Ticaret Borsası destekleriyle “Ulusal Ekmek Çalıştayı” 27-28 Mart tarihinde Konya’da düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in açılışını yaptığı Çalıştay’da Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Toprak Mahsulleri Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Konya Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, TUSAF Başkanı Günhan Ulusoy ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı görüşlerini ifade ettiler.

foto1.jpg


Türkiye Un İhracatında Dünya Birincisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Türkiye'de ciddi bir un sanayisi bulunduğunu belirterek, "Dünyada un ihracatında birinci sıradayız. Bu büyük bir sektörü ifade ediyor" dedi Daniş, "Ulusal Ekmek Çalıştayı"nda, ekmeğin insanlara verilen en önemli nimet olduğunu söyledi. Ekmeğin tarihsel süreç içerisindeki önemini örneklerle anlatan Daniş, Türk kültürü ve sofrasının parçası ekmeğin günümüzde en çok tartışılan gıdaların başında geldiğini aktardı. Daniş, obezitenin en büyük sebebinin ekmek olduğu yönünde iddiaların dile getirildiğini belirterek “Çalışmalarda, bilimsel araştırmalarda, doğal olarak üretilen ekmeğin besleyici ve mineral kaynağı olduğu ifade etti. Bu Çalıştaya çok görev düştüğünü ifade eden Daniş, “Bakanlık olarak sonuçlarını hayata geçirmeye çalışacağız. Türkiye’de ciddi bir un sanayimiz var. Dünyada un ihracatında birinci sıradayız. Bu büyük bir sektörü ifade ediyor" diye konuştu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ise tarım arazilerinin yarısında buğday üretimi yapıldığını dile getirdi. Ekmeğin ham maddesi buğdayın yaklaşık 2 milyon çiftçinin geçim kaynağı olduğuna dikkati çeken Kemaloğlu, bunun 81 milyonun ekmeğini karşılayan bir sektör olduğunu bildirdi.

foto2.jpg


TUSAF Başkanı Günhan Ulusoy; yaptığı konuşmada, özellikle ülkemizde yapılan yersiz tartışmalar ve buğday/un/ekmek karşıtı düşünceler yurt dışında ihracatı olumsuz etkilediğini, vurgulayarak, beyaz un ve tam buğday unu arasında sanayiciler açısından bir tercih söz konusu olmadığını, talep ne yönde gelişirse sanayicinin onu üretmeye yöneldiğini belirtmiştir. Sektörümüz ve teknolojisinin, dünyada lider, her türlü unu üretebilecek düzeyde olduğuna işarete eden Ulusoy, tün Dünyayı hem sektör hem de TUSAF olarak çok sıkı takip ettiklerini, işbirliği çalışmaları ile bilgi akışının ve teknoloji transferinin sektöre tanıtıldığına vurgu yapmıştır. Ekmek ve beslenme alışkanlıkları ile stratejik ürünümüz buğdayı destekleme yönünde politikaları planladıklarını belirten Ulusoy, kutsal ürünümüz ekmeği yeteri kadar savunabilmemizin önemine değinmiştir.

2013 yılında tamamlanan gerek ekmek gerekse un tebliği çalışmalarının sürekli içinde olduklarını ve sektörün kapasitesi ve ihtiyaçları doğrultusunda tespit edilen kodeks çerçevesinde üretim yaptıklarını ve hep doğrunun yanında olduklarını ifade eden Ulusoy, konuyu uzmanların değerlendirmesine bırakılması gerektiğini, beslenmenin önemi doğrultusunda gıda kodeksinde yapılacak revizyonlara sektörün uyumunun zaman içinde sağlanmasının da mümkün olabileceğini belirtmiştir.

foto3.jpg


Başkan Yardımcısı ve Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Selçuk Aydınalp, TUSAF Yönetim Kurulu Üyesi Celalettin Yılmaz, Çukurova Un Sanayicileri Derneği Başkanı Bekir Bağış ve Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Turgay Ünlü ile Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği üyeleri ve TUSAF Genel Sekreteri Vural Kural katılımcılar arasında yer aldı.

İki günlük çalıştay programı kapsamında ekmek ve beslenme, buğday ve un, ekmek üretimi ve mevzuat, sorunlar ve çözüm önerileri panelleri yapıldı. Katılım sağlayan ve sunum yapan sektör paydaşları, akademisyenler arasında Uluslararası Hububat ve Teknoloji Bilimleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Köksel, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Selman Ayaz, GıdaBil Derneği Başkanı Dr. Mehmet Çetin Duruk, Doç.Dr. Sertaç Özer, Yrd. Doç.Dr. Yavuz Dizdar, Prof.Dr. Fatih Gültekin, Prof.Dr. Tanju Besler, Prof.Dr. Adem Elgün, Dr. Gürbüz Mızrak, Prof.Dr. Selman Türker, Prof.Dr. Ahmet Bağcı, Prof.Dr. Ufuk Tansel Şireli, Dr. Safure Güler, İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ahmet Sarıduman, TMO Daire Başkanı Ayşin Şenses ve Şube Müdürü Güler Ünlü, yer almıştır.

foto4.jpg

2018 Konya Ekmek Çalıştayı Sunumları alttaki linktedir.